Медният проводник започва да се използва още в началото

...
  Медният проводник започва да се използва още в началото
Коментари Харесай

Защо за кабелите и проводниците се използват мед и алуминий?

 

Медният проводник стартира да се употребява още при започване на 19 в. като проводник на електричество, когато електромагнитът и телеграфът преди малко са били измислени. Медта и алуминият, заради ниското си противодействие, са най-предпочитаните материали за изработката на електрически проводници и кабели, защото колкото по-малко е съпротивлението, толкоз по-малко сила се губи. Медният проводник се изпозлва съвсем на всички места, където е належащо да се реализира транспорт на електрическа енергия с дребни загуби. Също по този начин, от мед се основават електрически контакти, бобини, трансформатори и доста други електрически устросйтва.

Не по-малко известни са и алуминиевите електро проводници. Алуминиевите жици стартират да се употребяват като проводници на ток доста по-късно от медните, към 40-те години на 20 в.

Алуминият оказва по-голямо противодействие от медта, по тази причина при една и съща дебелина на проводника, тя организира по-малко електрическа сила. За да се реализира еднообразно противодействие на меден и алуминиев проводник, последният би трябвало да бъде два пъти по-дебел.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР